Moelv skole, flerbrukshall og svømmehall

Aventa har levert 450 kvadratmeter solfangere til den nye svømmehallen på Moelv i Ringsaker kommune. Svømmehallen er bygget i tilknytning til Moelv skole og flerbrukshall, og solvarmeanlegget er det største anlegget som er installert på et enkelt bygg i Norge.

Solfangerne er montert i stativer på flatt tak. Det er satt opp til sammen 7 solfangerrader, med 40 solfangermoduler fordelt på 10 seksjoner i hver rad. GK Rør Gjøvik har stått for installasjonen med støtte fra Aventa. Energien fra solvarmeanlegget brukes til forvarming av tappevann til et felles garderobeanlegg for svømmehallen og flerbrukshallen og til oppvarming av svømmebasseng og terapibasseng. Energiproduksjonen fra solfangerne måles kontinuerlig og vises i SD-anlegget.

Anlegget er det største som er installert på et enkelt bygg i landet. Her vil det årlige energiutbyttet være rundt 180.000 kWh. Premisset var at Moelv-anlegget skulle være etter passivhus-standarden, og dermed ble solfangere den eneste løsningen. 
(
Prosjektleder i Sweco, Stein Skinstad)

Solfangerne er montert med en hellningsvinkel på 45 grader og er orientert mot sør. Systemet er ikke trykksatt, og er såkalt selvdrenerende (drain-back). Det er rent vann som sirkulerer i fangerne, ingen tilsetting av glykol/frostvæske. Det er gunstig både med tanke på effektiviteten og miljøet.

I tillegg til solfangere, har Aventa levert 2 akkumulatortanker/varmelagre med et volum på 6,75 m3 hver. Vi har også levert et komplett styringssystem, som sørger for optimal drift av solvarmeanlegget og som samtidig logger energiproduksjonen til enhver tid.